Comunitatea tinerilor ortodocşi
 
AcasaCautareInregistrareConectare

 

 Despre diferenta dintre yoga "crestina" si rugaciunea lui Iisus

In jos 
AutorMesaj
Ecaterina

Ecaterina

Mesaje : 6
Data de înscriere : 23/03/2012
Localizare : Jud.Timis

Despre diferenta dintre yoga "crestina" si rugaciunea lui Iisus  Empty
MesajSubiect: Despre diferenta dintre yoga "crestina" si rugaciunea lui Iisus    Despre diferenta dintre yoga "crestina" si rugaciunea lui Iisus  I_icon_minitimeSam Mar 24, 2012 4:22 am

Intrucat am cunoscut destul de bine ratacirile orientaliste ale curentului New Age, mi-am propus, cu ajutorul lui Dumnezeu si in masura in care-mi va permite timpul, sa scriu cate ceva despre aceasta ratacire noua si oarecum subtila, numita "yoga crestina", care in ultimul timp face ravagii printre tinerii aflati in cautarea sincera a Adevarului, dar slab ancorati, sau insuficient povatuiti pe calea adevaratului isihasm. Aceasta "yoga crestina" este de fapt un amestec, mai bine zis, o amestecatura, intre rugaciunea lui Iisus si elemente de meditatie Yoghina, unite cu practici ascetice de tot felul. Per total, o cale gresita, care nu duce nicaieri.
In Biserica Ortodoxa avem multi sfinti parinti, contemporani, care au cunoscut indeaproape credintele si practicile orientale, iar dupa convertirea lor au explicat pe larg marile diferente conceptuale dintre acestea si Ortodoxie. Enumar printre acestia pe pr. Serafim Rose, pe arhim. Sofronie Saharov, ucenicul sf. Siluan Athonitul, si pe ierom. Damaschin Christensen.
Intre a te ruga lui Iisus cu umilinta pentru iertarea pacatelor, si a medita asupra numelui lui Iisus, concentrandu-te asupra unui centru energetic, este o diferenta enorma. Sunt doua stari sufletesti contrarii. In timp ce primul isi pune cu smerenie nadejdea in mila lui Dumnezeu, cel de-al doilea aspira la o auto-indumnezeire egoista, de sine statatoare, practic atee. In fond, intregul sistem yoghin este o filosofie atee. Scopul final in yoga este atingerea starii Nirvana, care inseamna practic dezintegrarea sufletului, pulverizarea lui in nefiinta impersonala numita Atman sau Brahma. Reprezinta "o concentrare de sine in care meditatia il conduce pe om la nefiinta din care a fost zidit. Este vorba despre o sinucidere existentiala"-arhim. Sofronie Saharov
"Repetarea Numelui lui Iisus nu este ca recitarea continua a unei mantra hinduse. Pentru tine, scopul nu este doar a-ti opri orice gand, ci este o intalnire cu Cineva. Tacerea isihastului nu intalneste vidul, care este matricea Universului. Tacerea isihastului este tacerea preaiubitei-sufletul-care Il contempla pe Preaiubitul ei."(Yves-Jean Leloup-Notes on Hesychasm)
Rugaciunea lui Iisus, care consta in repetarea continua cu mintea a cuvintelor: Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul", pana cand mintea ajunge sa se uneasca cu inima, este de fapt o relatie. Relatia personala stabilita intre fiecare suflet cu Creatorul lui. Acest fel de rugaciune se practica cu binecuvantarea si sub atenta supraveghere a unui parinte duhovnicesc, dupa un program duhovnicesc stabilit de acesta, cu smerenie si nadejde doar in mila lui Dumnezeu, cu deasa marturisire a gandurilor, cu ajutorul ce vine prin Impartasirea cu Sfintele Taine, deci printr-o participare activa si intensa la viata Bisericii luptatoare.
In timp ce meditatia yoghina este strans legata de evocarea mentala a imaginilor, deci stimuleaza imaginatia si fantezia, dimpotriva, in timpul rugaciunii, Parintii ne recomanda sa nu ne imaginam nimic, sa nu primim in minte nici forme, nici culori, nici ganduri. De multe ori, Parintii numesc imaginatia -punte a dracilor, intrucat prin intermediul imaginilor se pot strecura in suflet tot felul de inselari.
Rugaciunea se intareste in suflet prin cat mai deasa practicare. Orice rugaciune trebuie sa fie pentru despatimirea noastra. Cuv. Paisie Aghioritul spunea: "Daca oftatul sufletului tau este adanc, si daca in el vine cainta, inseamna ca Dumnezeu te-a auzit"!
Sus In jos
 
Despre diferenta dintre yoga "crestina" si rugaciunea lui Iisus
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Tânărul Ortodox :: Alte :: Erezii-
Mergi direct la: